Resultaten


Kwaliteit

Squadra Tuning is een gerenommeerd en gerespecteerd chiptuningsbedrijf gespecialiseerd in het softwarematig tunen van auto’s uit de FCA groep. Door deze specialisatie zijn wij uitstekend op de hoogte van alle technische aspecten. Wij ontwikkelen de motormanagement software vanuit onze technische kennis, jaren lange ervaring en zijn realistisch over wat wel en niet mogelijk is qua koppel- en vermogenswinsten. Wij onderscheiden ons door kennis, kwaliteit en no-nonsense instelling. Ook onze persoonlijke aandacht voor de klant wordt zeer gewaardeerd.


Prijs en aanvraag

  • Squadra Chiptuning medio
    € 460 ,-
  • Squadra Chiptuning massimo
    € 560 ,-

Neem contact op

Ervaringen

Koen Verlinde

Na zo'n 8000km gemengd verkeer inclusief een paar ritten van 1000km elk is het tijd om eens de balans op te maken, en waw. Het is de allereerste keer dat ik de stap naar chiptuning heb durven zetten en het was het hem meer dan waard. De Medio verandert de auto van gezapig naar vlot, precies waar ik op uit was.

Waar je vroeger haakse bochtjes in 2de moest doen, blijf je nu gewoon in 3. Inhalen op de autosnelweg? Blijf gewoon in 6 en laat de turbo werken. De tuning zorgt er dus eigenlijk voor dat je minder moet schakelen en meer op je koppel kan rijden wat op zich dichter aanleunt bij wat je van een diesel verwacht dan wat Alfa vanuit de fabriek aan je verkoopt.

De thermische beveiliging, het verminderen van koppel en vermogen in de laagste versnellingen en de technische know-how van Squadra zorgen ervoor dat ik met m'n volgende auto nog wel eens ga aankloppen. Of ik de massimo ga installeren op m'n 159? Ik denk het niet, mijns inziens heb ik die 15 extra pk eigenlijk niet nodig, het was me immers om het koppel tussen 1500 en 3000 te doen en niet zozeer van telkens de 4000 te gaan opzoeken.

1) Stationaire eigenschappen van de motor: Ik ervaar geen verschil (2)
2) Oppakgedrag bij wegrijden: Ik ervaar een grote verbetering (4)
3) Oppakgedrag bij lagere toeren: Ik ervaar een zeer grote verbetering (5)
4) Het doortrekken in hogere toeren: Ik ervaar een grote verbetering (4)
5) Het brandstofverbruik: Ik ervaar een verbetering (3)
6) Algehele beoordeling: Ik ervaar een grote verbetering (4)

Michel van Bijsterveldt

Inmiddels bijna 3.000km na de tuning en ik moet zeggen: fantastisch! Wat een verschil! Het lijkt wel of ik een nieuwe motor in de 159 heb laten leggen. Auto houdt niet meer in en de tussensprints op de snelweg zijn heerlijk! Wat betreft brandstofverbruik merk ik niet echt heel veel verschil, maar ik denk dat dat door de rechtervoet komt: de auto nodigt nu veel meer uit om even wat sportiever te rijden :) Daar was het me ook niet om te doen: de klachten die ik had (het stotteren/inhouden van de motor) zijn nu weg en dat is geweldig!

Hieronder de cijfers nav de vragenlijst die jullie me hebben meegegeven:

1) stationair eigenschappen: Ik ervaar geen verschil (2)
2) oppakgedrag bij wegrijden: Ik ervaar een grote verbetering (4)
3) oppakgedrag lage toeren: Ik ervaar een zeer grote verbetering (5)
4) doortrekken in hogere toeren: Ik ervaar een zeer grote verbetering (5)
5) brandstofverbruik: Ik ervaar geen verschil (2)
6) algehele beoordeling: Ik ervaar een grote verbetering (4)

Bedankt voor de service, de uitleg en het rijgenot!

Peter Hummel

Met mijn Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v Sportwagon had ik een probleem met de EGR. De Alfa had ik aangeschaft met dit probleem en is tevens mijn eerste Alfa.

Na wat google speurwerk over Alfa JTD's en chiptuning kwam eigenlijk maar 1 naam tegen: Squadra Tuning.....

Per mail had ik informatie aangevraagd over dit probleem en kreeg snel antwoord dat het probleem (via de mail uitgelegd) wel opgelost kon worden. Op maandag gemaild en kon op woensdag al terecht en zo geschiede.....

Wat meteen opviel is dat Stephan verstand van zaken heeft, de tijd neemt en ook de problemen goed kan uitleggen. Ook aan de hand van de computer die aan je auto hangt waar allerlei informatie op ten toon gespreid wordt. Het probleem met de EGR was snel opgelost en daarna kreeg ik uitleg over de tuning mogelijkheden.

Mijn Alfa heeft 227.000km gelopen en was een beetje huiverig voor de Massimo chip. Stephan heeft mij overtuigd dat de kans op problemen klein is en dat de bak etc. dit vermogen prima aan kan. Ik heb gekozen voor de Massimo en het verschil is.... er zit gewoon een ander blok in!!! Het grote verschil zit hem vooral in het feit dat de trekkracht een veel breder toerenbereik beslaat. Eerst begon ie te trekken vanaf 2000tpm tot ongeveer 3200tpm. Nu pakt ie veel beter op vanaf zo'n 1500tpm tot aan een dikke 3500tpm. Echt een wereld van verschil! In versnelling 4 - 5 - 6 merk ook je het verschil erg, de trekkracht is vele malen hoger. Rotonde's in 2 gaan makkelijker, oppakken vanuit lage toeren is echt beter geworden.

Ik kan iedereen de Massimo tuning aanraden, het maakt je Alfa gewoon een veel beter rijdende auto! Ik heb er zeker geen spijt van dat ik naar Squadra-Tuning ben gegaan.

1) stationair eigenschappen: Ik ervaar geen verschil (2)
2) oppakgedrag bij wegrijden: Ik ervaar een grote verbetering (4)
3) oppakgedrag lage toeren: Ik ervaar een grote verbetering (4)
4) doortrekken in hogere toeren: Ik ervaar een zeer grote verbetering (5)
5) brandstofverbruik: Ik ervaar geen verschil (2)
6) algehele beoordeling: Ik ervaar een grote verbetering (4)

Willy Creces

Zoals ik in een vorige mail reeds meldde heeft onze Alfa sinds de tuning een metamorfose ondergaan. Hij rijdt nu zoals een Alfa dient te rijden. En hopelijk blijft dat zo. Op alle vlakken een verbetering. Wat het verbruik betreft ben ik nog niet zeker of er een verandering is opgetreden. (nog niet genoeg km gereden sindsdien)

Hadden we weet gehad van Squadra-Tuning dan hadden deze al eerder laten uitvoeren.

Betreft: medio tuning
Stationair toerental: Ik ervaar geen verschil (2)
Oppakgedrag bij wegrijden: Ik ervaar een zeer groot verschil (5)
Oppakgedrag bij lagere toeren: Ik ervaar een zeer groot verschil (5)
Optrekken in hogere toeren: Ik ervaar een groot verschil (4)
Brandstofverbruik: ?
Algemene beoordeling: Ik ervaar een groot verschil (4)

Rob Jansen

1) Stationair eigenschappen van de motor: Ik ervaar geen verschil (2)
2) Oppakgedrag bij wegrijden: Ik ervaar een zeer groot verschil zeer groot verschil (5)
3) Oppakgedrag bij lagere toeren: Ik ervaar een zeer groot verschil (5)
4) Doortrekken in de hogere toeren: Ik ervaar een groot verschil (4)
5) Brandstof verbruik: Ik ervaar geen verschil (2)
6) Algehele beoordeling: Ik ervaar een zeer groot verschil (5)

Toelichting:
Na bijna 3 jaar en een dikke 100.000 km met plezier in de Alfa te hebben rondgereden, begon deze een aantal maanden terug op willekeurige momenten in te houden, wat het rijgenot nadelig beïnvloedde. Na 2 Alfa dealers te hebben bezocht bleef dit euvel. Via internet op zoek gegaan naar zgn lotgenoten en bij de site van Squadra tuning terecht gekomen. Veel lovende kritieken en dus gelijk een afspraak gepland. Gekozen voor de Massimo, omdat een aantal recensies die voor de Medio hadden gekozen, nu toch de Massimo overwegen. Na de tuning meteen een behoorlijke rit naar Nunspeet gemaakt en vervolgens terug naar Brabant, wát een verschil zeg, zelfs in 5e en 6e versnelling kan nog worden geaccelereerd. Ook met de caravan valt een groot verschil te bemerken.

MA uit Belgie

Ik rijd sinds enkele jaren met een Alfa Romeo 159 8V (120 pk).

Altijd sceptisch geweest voor Tuning, zelfs softwarematige. Auto is inmiddels bijna 9 jaar oud en net goed ingereden (190.000 km) :). Doch wel altijd goed en tijdig onderhouden bij dealer, nooit op bespaard.

Na vele jaren toch overstag gegaan voor Tuning. Gezien enige terughoudendheid gekozen voor Medio.

Standaard is dit model Alfa-onwaardig qua vermogen en koppel. Je moet de gaspedaal goed induwen en hoog in toeren blijven om enigszins plezant en vlot rond te rijden. Welnu, deze ergernis is volledig weg met de Medio Tuning.

Door verhoogd koppel in lagere toeren, en in alle toeren..., pakt de koppeling veel directer en kordater op. Bovendien is de verhoogde gas-respons een genot om te schakelen en op te trekken. Het sneller opkomen van vermogen/ pk's in lagere toeren zorgt ervoor dat je veel vlotter kan optrekken. Pk's die voorheen pas beschikbaar waren in veel hogere toeren, zijn dat nu reeds vanaf ongeveer 2.000 toeren. Dit bouwt gestaag op en vanaf 3.000 toeren wordt het dolle pret.

De Medio tuning geeft me het gevoel geen aanslag te plegen op de aandrijvings-onderdelen van deze Alfa. Deze zouden nu eenmaal gebouwd zijn voorzien op het koppel en vermogen van de 16V (150 PK). Ook had ik graag de reactie van het blok ondervonden op een beperkte Tuning, om te zien of er geen gebreken zouden optreden.

Nu rijd ik reeds een viertal maanden met Medio Tuning rond, en de honger naar Massimo is groot... . Maar er zitten wat kosten aan te komen (vnl. koppeling) dewelke ik eerst laat uitvoeren alvorens nog een stap verder te gaan.

Een tip: net na tuning reed de auto super-vlot-tof-sportief, doch na enkele weken hoofdzakelijk stadsverkeer, merk je duidelijk dat de auto terug wat inhoudt/ niet proper loopt. Dit is een diesel, dewelke vraagt voor langere kilometers om soepel te kunnen rijden. Na enkele lange ritten, en regeneratie roetfilter, rijd deze toch direct terug een stuk vlotter/ sportiever. Gebruik een diesel waarvoor een diesel gemaakt is! Anders direct gedaan met de pret.

Iedereen die twijfelt: doe gewoon een Medio op dit motor-model. Doe je niets mis mee, en zal ervoor zorgen dat je eindelijk een Alfa hebt, die je ook wilt houden. Deze auto is daar op gebouwd en voorzien, dus bevrijdt hem van het juk van de eco-begrenzing... .

En doe jezelf voornamelijk een (rij-) pleziertje.

Indien ik overschakel op Massimo, misschien einde 2015, zal ik daarover nog een update-review geven.

Niet twijfelen, gewoon doen!

En dan het obligatoire:

Oppakgedrag bij wegrijden: 3,5 - Koppeling pakt vlotter op en gaat sneller hoger in toeren.

Oppakgedrag bij lage toeren (1500-2000 t/min): 4 - Merkbaar verschil

Doortrekken in "hogere" toeren (2000-3500 t/min): 5 - Groot verschil

Het brandstofverbruik: 3 - Klein verschil, misschien 0,3 liter per 100 km effectief, doch enkel wanneer je rijdt als een bejaarde. Bij normale rijstijl geen merkbaar verschil

Algemene beoordeling: 4,5 - Ik ervaar een groot verschil, doch zou een Massimo willen nu :)

Joep Dormans

Ik kan alleen maar onderschrijven wat de reacties al laten blijken hier op de website.

Ik rijd nu twee maanden met de Massimo tuning rond en ik moet zeggen, de hele driveability van de auto is ontzettend verbetert. Het gaat me niet perse om te hard te rijden, maar moest je eerst moeite doen om "leuk" op te trekken, biedt de auto voor mijn doen nu meer dan voldoende vermogen.

Niet alleen bij lage toeren maar ook op de snelweg is het vermogen tot tussensprintjes flink verbetert. Zoals iemand anders hieronder al zei: "de auto rijd nu echt zoals een Alfa zou moeten"

Michiel Witsen

Naam: Michiel Witsen
Betreft medio tuning 159 1.9 JTDm 8v

1) Stationair eigenschappen van de motor: geen verschil merkbaar (2)
2) Oppakgedrag bij wegrijden: ik ervaar een groot verschil (4)
3) Oppakgedrag bij lagere toeren: ik ervaar een zeer groot verschil (5)
4) Het doortrekken in de hogere toeren: fik ervaar een groot verschil (4)
5) Het brandstofverbruik: kleine verbetering merkbaar (3)
6) Algehele beoordeling:ik ervaar een groot verschil (4,5)

Toelichting:
Ik heb meerdere keren gelezen dat Alfa de JTD's had moeten afleveren zoals Squadra dat doet. En nu heb ik aan den lijve ondervonden dat dit inderdaad waar is. Wat een verschil! Ik had dit veel eerder moeten doen. Eindelijk is elke rit weer een feestje, iets wat ik na mijn Alfa 164 niet meer heb gekend. Eigenlijk kan ik met één zinnetje alles zeggen: Squadra heeft van mijn Fiat 159 een Alfa 159 gemaakt!

R.B. de Vries

Na chippen is de driveability verbeterd. Dit is zoals de wagen af fabriek had moeten zijn. Pendelen is nog niet geheel weg in zes. Ik ben tevreden met het resultaat.

Stationair eigenschappen van de motor: Ik ervaar een klein verschil (3)
Oppakgedrag bij wegrijden: Ik ervaar een groot verschil (4)
Oppakgedrag bij lagere toeren: Ik ervaar een groot verschil (4)
Het doortrekken in hogere toeren: Ik ervaar een klein verschil (3)
Het brandstofverbruik: Ik ervaar geen verschil (2)
Algehele beoordeling: Ik ervaar een groot verschil (4)

Dhr. Ruiter

Ik heb een totaal andere auto, geweldig! Vooral het stoterig rijden bij lage toeren is verdwenen, maar ook het optrekken is enorm verbeterd. Ik heb gekozen voor de medio tuning, maar overweeg de massimo.

Stationair eigenschappen van de motor: Ik ervoor een groot verschil (4)
Oppakgedrag bij wegrijden: Ik ervaar een zeer groot verschil (5)
Oppakgedrag bij lagere toeren: Ik ervaar een zeer groot verschil (5)
Het doortrekken in hogere toeren: Ik ervaar een klein verschil (3)
Het brandstofverbruik: Ik ervaar geen verschil (2)
Algehele beoordeling: Ik ervaar een zeer groot verschil (5)

Anoniem

Stationair is er geen verschil merkbaar. Het brandstofgebruik is ook niet merkbaar verbeterd of verslechterd.

Wel merk ik dat het oppakken bij lage toeren soepeler gaat dan voorheen. Het doortrekken bij hoge toeren is ook merkbaar verbeterd.

Al met al vind ik dat de auto nu heel voorspelbaar reageert op het gaspedaal en veel beter accelereert dan voorheen, waardoor het rijplezier is toegenomen

Maurice Beekman

Op donderdag 13 oktober ben ik bij jullie geweest om het motormanagement van mijn 159 1.9 JTDM 8V aan te laten passen. Ik heb sindsdien ruim 2000 kilometer gereden en geef graag enige feedback van mijn ervaringen. Het onderstaande overzicht is conform het door jullie verstrekte enquête formulier.

1: Stationaire eigenschappen van de motor: 3
2: Oppakgedrag bij wegrijden: 4
3: Oppakgedrag bij lagere toeren: 5
4: Het doortrekken in de hogere toeren: 5

5: Het brandstofverbruik: 3

6: Algehele beoordeling: 5

Toelichting punt 5:

Ik rij vaak relatief lange afstanden (woonwerk afstand 320km retour) op de snelweg met gebruik van de cruise control en een snelheid van 120-130 km/uur. Daarbij lijkt het verbruik wat te zijn gedaald. Dit is gebaseerd op de verbruiksopgave van de boordcomputer. Het verbruik is dan ongeveer 1 op 18. Voorheen was dit tussen de 1 op 17,0 tot 1 op 17,5. Het verbruik van de eerste volledige tank met het aangepaste motormanagement is 1 op 16,47 (aantal kilometers gedeeld door het aantal liters). Dit verbruik komt overeen met dat van voor de ‘behandeling’.

De problemen van de schommelende snelheid bij gebruik van de cruise control is helemaal verdwenen!

Toelichting punt 6:

In een woord geweldig. De auto is veel rustiger geworden en heeft voor mij voldoende nu voldoende vermogen. Met name de verbeterde tussenacceleratie is een waar genot! Zo hoort een Alfa Romeo te rijden.

Anoniem

Fantastisch wat je met zo'n chipje kunt doen. De hele motorkarakteristiek van mijn 159 SW 1.9 JTD 8V is volledig veranderd in zeer positieve mate. Eigenlijk bedenk je je na de tuning dat Alfa eigenlijk een ondermaatse auto aflevert met de standaard 8V, het lijkt wel een vrachtwagen vergeleken met de medio chip. Eindelijk maakt mijn auto waar wat hij uitstraalt, pure rijdynamiek. Ik was niet op zoek naar extreme snelheidssensaties, maar meer naar dagelijks rijcomfort wat je met een standaard 8V niet hebt, bijvoorbeeld een haaks bochtje of rotonde in z'n drie nemen, of op de linkerbaan even iemand snel in z'n zes inhalen. Dat gaat nu geweldig, het lijkt wel alsof mijn auto eindelijk vrij kan ademen. Alsof je aan een elastiek hangt en je je vermogen naar behoeven kunt benutten. Wat me nog het meest heeft verbaasd is het toegenomen comfort. De auto is nu zelfs nog stiller omdat je nu eenmaal meer vermogen onderin hebt. Je zoeft de V50's 2.0 D en de 407's 2.0 HDI rustig voorbij. En bij die lagere toerentallen is mijn verbruik na 3000 km al gedaald van gem. 7,2 naar 6,9 l/100km. En het is misschien een hele kinderachtige maar toch ook wel een bevredigende en rustgevende gedachte als ik denk: "ach jongen, rij jij me maar lekker voorbij in je Golfje TDI. Als ik wil pak ik je.....". En zo hoort het bij een Alfa.

Anoniem

Mijn Alfa 159 8v heeft ondertussen 20.000 km op de klok, en dus 15.000km met de Massimo tuning. Het wordt eens tijd om te zeggen, bedankt! Als iemand me zou zeggen dat de remap uit één of ander Alfa laboratorium ontsproten is, ik geloof het dadelijk.

De opgeschroefde thermische beveiliging is zo één van die elementen die me wel veel vertrouwen geven in het geleverde werk. Ik kom namelijk soms in situaties terecht waar je met koude motor de snelweg op moet, en die beveiliging grijpt -ook al ben je voorzichtig- soms in, ik heb het echt wel veel liever zo.

Waar het natuurlijk allemaal in de eerste plaats om te doen is, de prestaties. Nou, een "sprintbom" is ze natuurlijk niet, ze werpt daarvoor om te beginnen al te veel gewicht in de schaal, maar de manier waarop ze nu haar derde, vierde, vijfde versnelling doorloopt, is voelbaar een enorme verbetering, ze blijft doortrekken. De motor klinkt ook gewoon lekkerder als je ze vol laat ademen, werkt verslavend, maar dit effe ter zijde. De ultieme test, een ritje op de "AutoBahn" met een collega Alfist en zijn 159 2.4JTDm. Tjonge jonge, nu zie je wat die tuning doet. Vroeger reed 'ie me compleet zoek! Nu sta je te kijken hoe goed je kan volgen. Waar je vroeger werd gedegradeerd tot de reservebank, mag je nu al genietend meespelen. Vanaf 160km/u zijn 200pk's natuurlijk onverbiddelijk sneller, bij 180km/u is het verschil zeer duidelijk, maar als ik ook maar ietsje vroeger op het gas ga, vertrekkende van plus minus 140 per uur, duurt het ook effectief tot 180 per uur voordat 'ie me te grazen heeft, dat zegt verdomt veel als je het mij vraagt. Kortom, ik ben zeer tevreden, en wat mij betreft, tot de volgende!

Ik overloop nog effe de gevraagde criteria.
1) Stationaire eigenschappen van de motor, geen voelbaar verschil (2)
2) Oppakgedrag bij wegrijden, vooral beter bij koude motor waar ze vroeger soms bokkig kon rijden (4)
3) Oppakgedrag bij lagere toeren, dat extra koppel is uiteraard goed voelbaar, maar ook onder 2000tr/min is er sinds kort leven in de brouwerij. (5)
4) Doortrekken in de hogere toeren, waar ze eerst richting 3500tr/min en hoger haar hoofdje liet hangen, trekt ze nu mooi lineair door. (5)
5) Brandstofverbruik, sja, ik heb zelfs geen zin meer om zuinig te rijden. Laat ons zeggen dat het verbruik dusdanig sterk afhankelijk is van je rijstijl, dat dit onderdeel moeilijk te beoordelen is. Ook het feit dat de wagen meer ingereden is, gaat waarschijnlijk een positief effect hebben op het verbruik. Ik zou zeggen, wil je minder verbruiken, het kan, wil je meer verbruiken, dat kan ook (3)
6) Het is een aanrader, het enige wat ik nog bewezen wil zien, is de betrouwbaarheid van die 8v @ 160pk. (5)

Stefan Magez

Het is nu ongeveer 2 maanden geleden na mijn bezoek aan Squadra tuning. Eerst een vooral wil ik kwijt dat dit bezoek op zich al een heel goede ervaring was. Terwijl de software upgrade rustig zijn werk deed, werd er vrijuit uitleg gegeven bij de unieke pareltjes van Stephan die in de verschillende hoeken van zijn garage staan. Deze projecten op zich zijn een bewijs van de vakkennis, iets dat je bij de tuning ’specialist’ rond de hoek nooit zult vinden. Verder was het vrijblijvend testen van de Medio en de Massimo tuning ook een service die geen ander je kan bieden...het is uiteindelijk de Massimo geworden... Ook de website vind ik persoonlijk fantastisch goed, en dit is de enigste plaats waar ik correct gevonden heb dat de Belgisch ‘belastingsversie’ (115pk) in feite identiek is aan de 120pk versie. Vergeet de chiptuners die aankondigen dat er na tuning nog steeds een verschil is tussen de twee motoren.

Dit gezegd zijnde, nu het verdikt na 2 maanden. Hierbij moet ik zeggen dat ik de enorme luxe heb van regelmatig met de wagen tussen Brussel en Genève te kunnen pendelen, en dit geeft de kans van al de aspecten van mijn Massiomo tuning te genieten. (Brussel- Groningen staat ook regelmatig op het programma, maar dan is de FUN wat sneller achter de rug). Normaal start alles dus op ‘De Ring’ rond Brussel. Hier is altijd wel druk verkeer wat vroeger betekende dat schakelen tussen 4e en 5e op het programma stond. Nu blijft dit hoofdzakelijk in 5e. Bij 120 km/u draait de diesel aan 2600 rpm en dat geef een koppel van 350 Nm. Valt de snelheid terug naar 110 km/u, dan klimt het koppel naar zijn maximum van 360 Nm, en dat laat toe van elk ‘gat’ onmiddellijk dicht te rijden. Je hebt hier 30% meer koppel (en pk) beschikbaar dan bij de standaard versie. Een langs rechts voorbijstekende GT heeft een paar dagen geleden ondervonden dat dit een wereld van verschil maakt (een paar kilometer later heeft hij het netjes nog eens reglementair langs links gedaan…be my guest). Met het grootste gemak van de wereld laveer je op deze manier door het verkeer. Eenmaal Brussel uit, en met een open autosnelweg voor je, gaat het naar 6e. In deze versnelling rijdt je 120 km/u aan 2200 rpm met een koppel van 350 Nm (70 Nm of 25% meer dan de standaard versie). En dan komt de moeilijke keuze: 130 is verleidelijk, 140 is beter, 150 gaat vlot, 160 is verrukkelijk en 170 voelt aan alsof de wagen hiervoor gemaakt werd. Dit laatste is zeker het geval als je om middernacht ergens tussen Nancy en Dijon rijdt, zonder dat er verder nog een ziel op de baan is (met de uitzondering van de bijzonder hoflijke nacht-vrachtwagenchauffeurs, geen grap). En wat heeft dat allemaal als gevolg op het verbruik: nog steeds 7.1 l/100 km. Geen verschil als je het zo uitrekent. Maar…het duurt nu wel 1 tot 1 ½ uur minder lang om 800 km af te leggen, zonder aan comfort in te boeten. Het is maar hoe je ‘verbruik’ bekijkt.
Om te eindigen: die Massimo tuning is de beste investering die je in een 159 kunt steken en al de rest is cosmetica.

En voor de statistiek:
A: Stationair eigenschappen van de motor: geen verbetering merkbaar
B: Oppak bij wegrijden: kleine verbetering merkbaar
C: Oppak bij lage toeren (tot 3000): enorme verbetering merkbaar
D: Doortrekken (boven 3500): flinke verbetering merkbaar
E: Verbruik: geen verbetering merkbaar (enorme verbetering merkbaar, als ik het per uur bekijk !)
F: Algemeen: enorme verbetering merkbaar

Jaap van Wijk

Hierbij mijn verslag, moest eerst kilometers maken. Het is echt super, een wereld van verschil, zou haast denken dat het een andere auto was. Op de terugweg werd ik al uitgedaagd. tenminste, zo voelde het. Was op een 2 baans weg waar zo'n grijze bol in een Dacia zat. fff erachter blijven hangen tot de tegenliggers weg waren en dan gas. Een golf type 4 GTI deed hetzelfde. Nu weet ik niet of hij alles gaf maar ik reed weg bij de Golf. Later kreeg ik nog een duimpje van hem. Het is natuurlijk geen super race auto maar het verschil met voor de tuning is enorm. Ook rijd ik dagelijks op de dijk en het continu terugschakelen behoord tot de verkleden tijd. Het rijden op de snelwegen is ook een genot. In Duitsland heb ik hem al over de 205 gehad maar moest toen helaas de afslag nemen en had het gevoel dat hij nog meer in zijn mars had.

Mijn bevindingen tot zover:

A: Stationair eigenschappen van de motor: geen verbetering merkbaar
B: Oppak bij wegrijden: kleine verbetering merkbaar
C: Oppak bij lage toeren (tot 3000): enorme verbetering merkbaar
D: Doortrekken (boven 3500): flinke verbetering merkbaar
E: Verbruik: (nog) geen verbetering merkbaar
F: Algemeen: enorme verbetering merkbaar

Kortom, ben super tevreden en blij dat ik voor de Massimo heb gekozen.

R. L.

Stationair eigenschappen van de motor: kleine verbetering merkbaar (3)
Oppak bij wegrijden: enorme verbetering merkbaar (5)
Oppak bij lage toeren (tot 3000): enorme verbetering merkbaar(5)
Doortrekken (boven 3500): flinke verbetering merkbaar (4)
Verbruik: kleine verbetering merkbaar (3)
Algemeen: enorme verbetering merkbaar (5)

Eventuele opmerkingen:
De Massimo-tuning (een goeie maand geleden) maakte van m'n 8v een nieuwe wagen, het lijkt wel of er een andere motor inzit. Waar ik vroeger het gevoel had de wagen met m'n (vrij snelle) rijstijl voortdurend op de adem te trappen, verloopt alles nu moeiteloos.

Ik liet het stationair toerental verhogen naar 900 o/min. Ze loopt hierdoor niet echt rustiger (was al goed), maar vooral bij het wegrijden voel je het verschil: vroeger viel ik tijdens haastige manoeuvres al eens stil, vooral op hellinkjes, nu is dit volledig verdwenen.

De grootste verbetering is voelbaar bij lage toeren: de elasticiteit is enorm toegenomen, en vanaf een kleine 2000 toeren krijg je nu een lekkere "duw in de rug". Het is nog geen "schop onder je kont", maar dat kan je van een 1.9 nu eenmaal niet verwachten. Het doortrekken in de hoge toeren kon ik direct na de tuning reeds ondervinden, tijdens een ommetje via Duitsland. Wegens druk vrachtwagenverkeer kon ik de top er niet uitpersen, maar die ligt alvast boven de 200 (echte) kms, was voorheen 187 (ook zelf gemeten). Wat hierbij opvalt is de vlotte versnelling tot 190 km/u.

Sinds de tuning is m'n verbruik bovendien met zo'n 5% gedaald (van 8,1 naar 7,7 l/100km) bij gelijke rijstijl & dagelijkse trajecten, een paar weken extreem rijgedrag (in beide richtingen) niet meegerekend.

Conclusie: de wagen is krachtiger en sneller gemaakt, maar vooral veel aangenamer om mee te rijden door de grotere elasticiteit. Dag in dag uit het geruste gevoel van een behoorlijk koppel onder de rechtervoet, dat is pas luxe! Thx Stephan!

Ken

Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik uiterst tevreden ben over het resultaat. De Alfa rijdt als nieuw. Een bijkomend pluspunt is dat ik bijna 100km extra doe met 1 benzinetank, wat ik eigenlijk niet verwacht had. Ik ben nu geen criminele chauffeur maar af en toe durf ik wel eens een beetje de gek uit te hangen. Verder is al dat extra koppel de grootste verandering. Je voelt nu bijvoorbeeld ook in 6de al vrij vroeg dat er iemand thuis is. Aan de opgedreven thermische beveiliging moest ik wel even wennen. Het is precies een truck als hij koud is. Maar ik besef het belang van deze beveiliging wel.

Facts and figures:

1) Stationair eigenschappen van de motor: geen verschil merkbaar
2) Oppakgedrag bij wegrijden: kleine verbetering merkbaar
3) Oppakgedrag bij lagere toeren: enorme verbetering merkbaar
4) Het doortrekken in de hogere toeren: flinke verbetering merkbaar
5) Het brandstofverbruik: kleine verbetering merkbaar (7,6 l/100km naar 7,2 l/100km)
6) Algehele beoordeling: flinke verbetering merkbaar

In ieder geval nogmaals bedankt. Het was elke cent waard!