MiTo 1.4 T-Jet 16v 200 SV

Squadra Tuning heeft zich bezig gehouden met het nog wat verder oppeppen van de 1.4 T-jet motor. Uit de standaard MiTo T-jet is tenslotte niet veel meer dan 175 pk te peuteren in verband met de maximale capaciteit van de turbo. We wisten dat er meer moest zijn omdat moeder Fiat via Abarth een af-fabriek getunde variant aanbiedt op basis van de Fiat Grande Punto. De Fiat Grande Punto Abarth. Deze beschikt in standaard vorm over vrijwel dezelfde hardware als een Alfa MiTo. Echter Fiat maakt er een Abarth Grande Punto van zodra wordt gekozen voor het “Esse esse” tuningpakket. Een veel omvattende kit met onder andere een andere turbo, grotere injectoren, turbodruksensor en uiteraard herprogrammering van de injectiecomputer.

We hebben ons uiteraard laten inspireren door een dergelijke Abarth Grande Punto SS. De resultaten zijn hier te zien.
Al snel werd duidelijk dat onderdelen van de Abarth tuningskit NIET los verkrijgbaar zijn. Gemakshalve werd dat natuurlijk door veel leken aangegeven als de oplossing. Helaas. Zo makkelijk is het niet. De turbo van de SS tuningskit is NIET in de aftermarket verkrijgbaar. Deze is strikt voorbehouden door de fabrikant Garrett aan het SS pakket. We moesten dus op zoek naar een alternatief.

Met hulp van een turbo specialist zijn we uiteindelijk tot een hele mooie oplossing gekomen. Na onderzoek van de standaard IHI turbo bleek dat het niet mogelijk was deze te voorzien van andere turbine en/of compressorwieltjes om zodoende de capaciteit te verhogen. Het alternatief moest een compleet andere turbo worden. In dit geval ook een Garrett turbo, maar dan van een net iets ander type als de Abarth turbo. Het vervelende wil alleen dat Garrett en IHI er andere flens afmetingen op nahouden voor in- en.uitlaatzijde van de turbo. Er moet daarom gebruik gemaakt worden van een verloopflens aan het uitlaatspruitstuk en een andere flens op de downpipe/katalysator. Behalve de turbo was het uiteraard noodzakelijk de software aan te passen Maar ook de waterkoeling- en oliesmeerleidingen richting de turbo. Ook bleek het standaard luchtfilterhuis te klein. We hebben daarom gekozen voor een open luchtfilter van Pipercross.

In de praktijk is gebleken dat de door ons gekozen turbo eerder opspint dan de Abarth Turbo. Hij pakt zelfs iets eerder op dan de standaard IHI turbo. Dat geeft de MiTo SV200 een zeer breed koppelbereik. Kortom, veel vermogen op een hoog toerental, meer en eerder koppel. Beter kan niet.