Squadra Tuning OBD tool updater (NL)

Wat is de OBD tool updater?

De naam zegt het al. De Squadra Tuning OBD tool updater is een software applicatie waarmee onze OBD tools online geprogrammeerd kunnen worden.

Het gaat hierbij om onze volgende Squadra Tuning OBD tools:

 • Performance Logger Light/Full/SD
 • Exhaust Sound Controller v2
 • Traction Controller

De OBD tool updater maakt via het internet verbinding met een database. In de database staat precies welke serienumner in aanmerking komt voor een update.

Wanneer kan de OBD tool updater gebruikt worden?

Een ESC v2 kan opgewaardeerd worden naar een Performance Logger. Of een Performance Logger voor een Giulia 2.0T veranderd worden in een Stelvio Q versie.

Maar er kunnen natuurlijk ook software updates naar aanleiding van bugs in de software van Performance Loggers.

De download link

Om gebruik te kunnen maken van de OBD tool updater dient het programma geïnstalleerd te worden op een Windows 7/10 PC/laptop. Maak daarvoor gebruik van onderstaande download link.

Voer de download uit en installeer de software. Negeer alle waarschuwingen van virus programma’s en/of Windows alerts met betrekking tot ongekende uitgevers.

Download link Squadra Tuning OBD tool updater

Installeer ook deze driver: USB driver.

Hoe werkt het?

De OBD tool kan met behulp van een MICRO USB kabel verbonden worden met de laptop/PC. Overtuig u er zelf van dat het een USB DATA kabel betreft en niet alleen een USB OPLAAD kabel.
Daarvoor moet de OBD tool open gemaakt worden. Dit kan door de 4 kruiskop schroefjes los te draaien. Haal het printplaatje een klein stukje uit de behuizing zodat de MICRO USB kabel aangesloten kan worden.

Open de OBD tool updater software. Met krijgt onderstaand beeld op het scherm. De laptop/PC moet verbonden zijn met het internet.

Sluit nu de OBD tool aan via de USB kabel op de laptop/PC. De software detecteert als het goed is vanzelf de juist USB poort. In ons voorbeeld is dat USB poort 37. Dit verschilt per laptop/PC.

Er worden vervolgens een aantal gegevens gelezen uit de OBD tool. Deze worden weergegeven op de bovenste helft van de scherm. Aan de hand van het serienummer (2020002) wordt deze via het internet de database gecontroleerd voor updates. De gegevens van het update bestand verschijnen in de onderste helft van het scherm.

In bovenstaande afbeelding is te zien dat er een update beschikbaar is voor de serienummer 2020002. In dit geval van SW version 1.05 naar SW version 1.06

Wanneer er geen update beschikbaar is wordt dat ook kenbaar gemaakt.

Door nu met de muis op de update knop te drukken wordt de software van de server gedownload en vervolgens in de OBD tool geprogrammeerd. Dit duurt enkele seconden.

Nadat de update succesvol is uitgevoerd leest de software nogmaals de OBD tool uit zodat gecontroleerd kan worden of de juiste versie geprogrammeerd is.

Op het moment dat de update is uitgevoerd kan deze niet nogmaals uitgevoerd worden. Opnieuw aansluiten geeft als resultaat dat er geen update beschikbaar is.

Ontkoppel de OBD tool van de USB er schroef het dekseltje weer dicht. Draai de kruiskop schroefjes niet te hard aan. Vast is vast.

Wanneer het niet goed werkt.

Wanneer de OBD tool updater een fout geeft sluit dan de toepassing, ontkoppel de USB aansluiting en open de OBD tool updater opnieuw. Sluit vervolgens de OBD tool weer via USB aan.

In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat de OBD tool niet automatisch in de “Boot mode” komt. Ga dan als volgt te werk:

 • Open de OBD tool updater software
 • Sluit de OBD tool via de USB poort aan
 • Laat de OBD tool updater de OBD tool lezen
 • Druk nu met de wijsvinger op het kleine knopje met geel omcirkelt. De OBD tool wordt nu in “Boot mode” gezet. Er gaat een kleine rood LED branden.
 • Druk nu op “Update” en de update zal worden uitgevoerd.

"Update Failed"

Helaas komt het in sommige gevallen voor dat de update onsuccesvol wordt voltooid. Er verschijnt dan een bericht “update failed” ondanks dat het balkje geheel groen is. De OBD tool wordt vanaf dat moment ook niet meer herkent door de USB driver.

In dit geval zal de OBD tool moeten worden voorzien van zogenaamde default software.

Dit moet worden gedaan met de “Teensy uploader”. Download dit kleine programmetje via onderstaande Google Drive link.

Teensy Uploader Program

Of copy/paste onderstaande link en download de software direct van de leverancier (Teensy Loader Program):

https://www.pjrc.com/teensy/loader_win10.html

Download tevens de “default software” voor de OBD tool (Google Drive link)

Default software OBD tool

Ga daarna als volgt te werk.

 • Wanneer het OBD tool updater programma ouder is dan 13 september 2021, de-installeer deze dan eerst via windows. Download de huidige versie via de link verder boven aan deze pagina. Sluit na de installatie het OBD tool updater programma.
 • Open “teensy.exe”. Een klein windowtje wordt geopend zoals hieronder is afgebeeld
 • Sluit de OBD tool via USB aan
 • Druk op het kleine witje knopje op de logger. De boot-mode wordt nu geforceerd en de USB moet herkend worden
 • Open via File –> Open Hex file –> “Default-0.07.HEX”
 • Druk met de muis op het groene upload pijltje. Het HEX file wordt heel snel geupload.
 • Ontkoppel de USB en sluit het Teensy programma
 • Open het OBD updater programma en sluit de OBD tool opnieuw aan via USB
 • De OBD tool zou nu weer vanzelf herkend moeten worden (USB poort herkenning)
 • Voer tenslotte de update opnieuw uit.
Teensy uploader window

Help!

Wanneer het allemaal anders werkt dan hierboven beschreven druk dan op de “Help” knop en stuur ons een e-mail.