Ik wil het roetfilter verwijderen, kan ik hiervoor terecht bij Squadra Tuning?

Squadra Tuning is geen voorstander van het verwijderen van het roetfilter bij auto’s uit de FCA groep. Als er een roetfilterprobleem optreedt ligt de oorzaak meestal buiten het roetfilter. Een verstopt roetfilter is vaak het gevolg van een defect elders. Een goede diagnose stellen is daarom belangrijk.

Bij auto’s binnen de FCA groep zijn de roetfilters meestal van prima kwaliteit, maar gaat het helaas mis met het stellen van diagnose. Dit bestaat uit het uitsluiten van defecten die van invloed zijn op het regeneratieproces van het roetfilter.

Lees eens dit artikel over het roetfilter.

Vervang het roetfilter niet door een imitatiefilter. Deze zijn meestal niet goed geschikt en van slechte kwaliteit. En als de oorzaak niet is weggenomen keren de problemen in korte tijd weer terug. Kortom zorg ervoor dat altijd eerst de oorzaak wordt opgespoord.

Van 1 juli 2017 is een niet meer aanwezig roetfilter afkeurpunt voor de APK. Vanaf 1 januari 2023 wordt daadwerkelijk de werking van het roetfilter getest met een deeltjesteller. Dit geldt voor auto’s vanaf 2011, het jaar waarin de roetfilters verplicht werden.

Een verwijderd roetfilter komt dan snel boven water. Ook niet goede imitatiefilters kunnen een probleem opleveren bij deze test.

Onze tuning, waarbij het roetfilter dus gewoon blijft zitten en werken, heeft geen gevolgen voor deze test.