Ik wil het roetfilter verwijderen, kan ik hiervoor terecht bij Squadra Tuning?

Squadra Tuning is geen voorstander van het verwijderen van het roetfilter bij auto’s uit de FCA groep. Als er een roetfilterprobleem optreedt ligt de oorzaak meestal buiten het roetfilter. Een verstopt roetfilter is vaak het gevolg van een defect elders. Een goede diagnose stellen is daarom belangrijk.

Bij auto’s binnen de FCA groep zijn de roetfilters meestal van prima kwaliteit, maar gaat het helaas mis met het stellen van diagnose. Dit bestaat uit het uitsluiten van defecten die van invloed zijn op het regeneratieproces van het roetfilter.

Lees eens dit artikel over het roetfilter.

Van 1 juli 2017 is een niet meer aanwezig roetfilter afkeurpunt voor de APK. Er geldt een overgangsperiode, vanaf 20 mei 2018 worden dieselauto’s met een af-fabriek roetfilter, maar dat is verwijderd of niet functioneert, afgekeurd bij de apk. In eerste instantie wordt alleen gekeken of het roetfilter aanwezig is. Zodra er betrouwbare diagnose apparatuur beschikbaar is wordt er ook gecheckt op de werking van het roetfilter.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu wil een uitzondering maken voor dieselvoertuigen met een roetfilter van voor 2011 (personenwagens), 2012 (bestelwagens) of 2014 (vrachtwagens). Dit vanwege de kinderziekten die destijds nog in de systemen zaten. In die gevallen mag het filter verwijderd worden, maar is wel een RDW-keuring en registratie in het kentekenregister nodig. Voor deze voertuigen zal ook een MRB-toeslag gaan gelden. (bron: www.automotive-werkplaats.nl) Dit voorstel is ingediend in april 2017.

Op basis van onze ervaring adviseren wij het roetfilter niet te vervangen door een imitatie. Deze zijn vaak van mindere kwaliteit. Daarnaast heeft vervangen geen zin als niet bekend is wat de oorzaak is van het verstopte roetfilter.

Wilt u, ondanks onze adviezen en waarschuwingen, toch het roetfilter verwijderen? Wij verwijderen het roetfilter niet, wel kunnen wij softwarematig het regeneratieproces uitschakelen.