Ik wil het roetfilter verwijderen, kan ik hiervoor terecht bij Squadra Tuning?

Squadra Tuning is geen voorstander van het verwijderen van het roetfilter bij auto’s uit de FCA groep. Als er een roetfilterprobleem optreedt ligt de oorzaak meestal buiten het roetfilter. Een verstopt roetfilter is vaak het gevolg van een defect elders. Een goede diagnose stellen is daarom belangrijk.

Bij auto’s binnen de FCA groep zijn de roetfilters meestal van prima kwaliteit, maar gaat het helaas mis met het stellen van diagnose. Dit bestaat uit het uitsluiten van defecten die van invloed zijn op het regeneratieproces van het roetfilter.

Lees eens dit artikel over het roetfilter.

Vervang het roetfilter niet door een imitatiefilter. Deze zijn meestal niet goed geschikt en van slechte kwaliteit. En als de oorzaak niet is weggenomen keren de problemen in korte tijd weer terug. Kortom zorg ervoor dat altijd eerst de oorzaak wordt opgespoord.

Van 1 juli 2017 is een niet meer aanwezig roetfilter afkeurpunt voor de APK. Er geldt een overgangsperiode, vanaf 20 mei 2018 worden dieselauto’s met een af-fabriek roetfilter, maar dat is verwijderd of niet functioneert, afgekeurd bij de apk. Op dit moment gaat het om controle fysieke aanwezigheid, vanaf 1 juli 2022 wordt ook de werking van het roetfilter getest.

Verwijderen van het roetfilter is sinds 2017 een strafbaar feit.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu lijkt vooralsnog een uitzondering te maken voor dieselvoertuigen met een roetfilter van voor 2011 (personenwagens), 2012 (bestelwagens) of 2014 (vrachtwagens). Dit vanwege de kinderziekten die destijds nog in de systemen zaten. In die gevallen mag het filter verwijderd worden, maar is wel een RDW-keuring en registratie in het kentekenregister nodig. Voor deze voertuigen zal ook een MRB-toeslag gaan gelden. (bron: www.automotive-werkplaats.nl)