Kan Squadra Tuning foutcodes uitschakelen?

Steeds vaker worden wij geconfronteerd met de vraag of wij ook foutcodes uitschakelen. Veel tuningsbedrijven doen dit, als service na de klant. Squadra Tuning doet dit ook, mits zinvol en verantwoord.

Veel voorkomend zijn het uitschakelen van de melding van een afgedopt EGR klep en een verwijderd roetfilter (DPF). Voor EGR lees eens dit artikel en voor DPF dit artikel. Deze meldingen schakelen wij uit in combinatie met tuning.

Echter zijn er veel meldingen, waarvan je je af kunt vragen of het verstandig om deze uit te schakelen. Wij krijgen weleens de vraag of wij de foutmelding mbt een opgerekte ketting op een 1.9, 2.2 of 3.2 JTS kunnen uitschakelen. Ja, dit kunnen wij, maar doen wij in principe niet. Het voordeel weegt wat ons betreft niet op tegen de nadelen. De klachten blijven en zullen toenemen. Voor een garage is het lastiger zoeken als er geen foutmelding wordt gegeven, deze is immers gewend dat een opgerekte ketting een foutmelding geeft. Kortom, een nog hogere rekening. Vaak wordt het uitschakelen van de foutmelding gedaan ivm verkoop van de auto. De volgende bestuurder wordt dan met een probleem opgezadeld en alle daarbij behorende kosten. Aan dergelijke praktijken willen wij niet meewerken. Bij de koop van een auto is niet te traceren of een foutmelding is uitgeschakeld.

Een vaker voorkomende fout is een mengselfout bij de 2.0 JTS. Je kan deze uitschakelen, het probleem blijft. Hiervoor geldt hetzelfde verhaal als hierboven.

Aan auto’s worden ook modificaties uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het geheel wijzigen van de uitlaat, waarbij de kats worden verwijderd. Dit geeft een foutmelding die wij in veel gevallen kunnen uitschakelen.