Vreemde praktijk: Maserati Ghibli

Het zal u misschien verbazen maar ook de wat duurdere klasse auto’s ontsnapt niet aan de wanpraktijken van zogenaamde chiptuners. Bij één van onze dealers liepen wij een hele mooie Ghibli Diesel tegen het lijf. Uit een gesprek over de Ghibli kwam naar voren dat deze auto door een bekende aanbieder van chiptuning getuned was. Daar werd onze interesse uiteraard door geprikkeld. Er werd besloten de software uit te lezen om zo een idee te krijgen het uitgevoerde werk. Zo gezegd zo gedaan.

Om het relatief nieuwe EDC17C49 systeem echt netjes te kunnen tunen en er een prettige koppel- en vermogenswinst uit te halen moet men veel aanpassen. Ook wanneer het extra koppel en vermogen bij langere belasting op peil wenst te houden, is diepgaande kennis nodig van de software. Het was overduidelijk dat de programmeur van dit werkje daar geen kaas van had gegeten. De aanbieder beloofde ongeveer 660 Nm (+60 Nm) en 307 pk (+ 37 pk). Allereerst viel het ons op dat de winsten bij elkaar gescharreld werden, Een beetje hier, een beetje daar en uiteindelijk werd er meer brandstof ingespoten. De bedoeling bij echte chiptuning is dat men direct in het begin in de software duidelijk maakt dat er meer moet worden ingespoten en niet aan het eind. De software doet dan de rest en voilà, echt vermogen. Dit niet, dit gaf wel iets extra maar niet het beloofde. Na wat rekenwerk kwamen wij aan een brandstofhoeveelheid die goed zou zijn voor zo’n 290 pk. 17 minder dan beloofd. Met als kanttekening dat de vraag is of die 290 pk ook bij langere volle belasting geleverd zou worden, omdat men niets met de uitlaatgastemperatuur regeling had gedaan.

Dan het koppel. Ook daar ging iets mis. Door de onsamenhangende aanpassingen is de winst tot 2500 toeren nihil. Vanaf 2500 toeren komt er ineens een schepje bij dat aanhoudt tot even over de 3000 toeren om daarna weer flink af te nemen. 660 Nm werd niet gehaald. Wij schatten ‘m op 640 Nm. 20 te kort.

Maar dan. Deze aanbieder schermt op de website met een behoorlijk bla-bla verhaal dat zij zelf veiligheidseigenschappen programmeren. Ten eerste is men absoluut niet in staat dat zelf te doen. Men kan hooguit gebruik maken van reeds aanwezige regelingen in de software. Onze ervaring is dat de meeste fabrikanten de mogelijkheden daartoe zelf niet of nauwelijks benutten. Denk aan de motortemperatuur afhankelijke koppel en vermogensbeperking die wij altijd toepassen. Deze aanbieder heeft daar ZEKER NIETS gedaan. Sterker nog de bescherming die is ingebouwd om de turbo op grote hoogte niet te laten overtoeren (ijle lucht) is zelfs UIT gezet. Wij zijn dus heel nieuwsgierig hoe de Ghibli het zal doen wanneer deze een bergpas op gejaagd wordt. Het extra koppel en vermogen zal ‘m de das niet omdoen. Die winst is namelijk niet zo groot. Wat er mis kan gaan is de turbo zelf. Deze blijft vol doorpompen in ijle lucht.

Conclusie: Ook in het duurdere segment auto’s is het lastig goede tuning te vinden.