Wie zijn wij?

Squadra Tuning is niet het zoveelste bedrijfje welke zich in de magische wereld van de chiptuning heeft gestort. Wij nemen geen gemodificeerde software af van grote software fabrikanten waarvan de kwaliteit altijd te wensen over laat, maar ontwikkelen alle software in eigen beheer. Dat maakt Squadra Tuning met recht een unieke en zeer gewaardeerde speler in deze wereld.

Chiptuning

Chiptuning is begonnen als hobby. Squadra Tuning is, eigenlijk per ongeluk, begin 2000 ontstaan. Echter mijn activiteiten in de wereld van de chiptuning dateren al van voor die tijd. Het begon allemaal in 1991 tijdens een stageperiode bij Alfa Romeo Nederland. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met chips en het modificeren daarvan. Vanuit Alfa Romeo NL bestond toen een chip voor de Alfa 33 16v. Het betrof een zogenaamde 004 versie. Deze chip zorgde ervoor dat de auto koud minder inhield en op RON 95 benzine minder neigingen had tot pingelen. Als stagiaire voerde ik die modificaties uit.

Softwareprogramma

Vanaf dat moment is het onderwerp mij gaan fascineren. Na het stagejaar volgde nog een jaar afstuderen. Ik studeerde aan de HTS autotechniek in Apeldoorn en dat betekende een afstudeeropdracht van behoorlijk niveau. Wij stelden “softwarematige motormanagement beïnvloeding” voor. Kortweg “chiptuning”. Hiervoor werd een, voor het eerst computergestuurde, motorproefstand gebouwd. We konden alle parameters uitlezen op een PC. Daarnaast legde we de hand op wat ‘inside information’ over de exacte gegevens die in een chip geprogrammeerd staan. Samen met deze gegevens en wat speciaal ontwikkelde hard- en software werden de geheimen van het motormanagement ontdekt. We konden exact zien hoe er in het programma van de chip gelezen werd. In deze afstudeeropdracht is ook de basis gelegd voor een softwareprogramma die het mogelijk maakt op eenvoudige wijze de data van een chip in beeld te brengen. Dit, samen met de mogelijkheid deze data eenvoudig aan te passen, is de start geweest van een softwareprogramma dat tot op de dag van vandaag nog steeds verder doorontwikkeld wordt. Dit programma wordt door twee professionele chiptuners in Nederland en de HTS autotechniek zelf gebruikt.

Motormanagement

Na het afstuderen heb ik een klein jaar in het racecircus op Zandvoort gewerkt. In die tijd opnieuw ontzettend veel geleerd over motormanagementsystemen, chiptuning en ook motortechniek. Vervolgens ben ik bij Fiat Auto Nederland terechtgekomen, de importeur van Fiat, Alfa Romeo en Lancia. Daar vervulde ik de functie van trouble shooter. Hier leerde ik de techniek van de auto en de problemen die daarmee gepaard gingen pas echt kennen. Daarbij gaf de kennis van de echte werking van het motormanagement systeem veel steun. Echter de drang om meer te doen met de kennis over chiptuning en het programmeren van speciale chiptune software kon ik niet onderdrukken.

Ik ben dus meegegroeid met de ontwikkelingen op dit vakgebied. Ken “het wereldje” aardig, de mogelijkheden, de problemen maar ook de knoeiers en hoe het niet moet. Mijn hobby kwam steeds meer in het gedrang met de filosofie van Fiat Auto NL. Zij vroegen mij te stoppen met m’n hobby. Dit was voor mij aanleiding verder te kijken en zodoende heb ik afscheid genomen. Daarna ben ik werkzaam geweest bij een Alfa Romeo dealer als werkplaatschef en DE technische man voor de meer ingewikkelder problemen.

Squadra Tuning

M’n hobby kon ik weer voortzetten en zie hier: Squadra Tuning kreeg een vervolg. Vanaf 1 augustus 2001 kwam er ook een eind aan het werk als chef werkplaats. Vanaf toen ben ik mij geheel gaan toeleggen op chiptuning voor het door ons zo geliefde merk Alfa Romeo. Zo heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Squadra Tuning is vanaf die datum dus ook een feit.

Inmiddels is Squadra Tuning uitgegroeid tot een wereldbedrijf. Er rijden reeds in meer dan 45 landen Alfa Romeo’s rond met onze software. Van Canada tot Nieuw Zeeland, van Noorwegen tot Zuid-Afrika.

Ons doel: chiptuning op een leuke en duidelijke wijze aan bieden, waarbij uitgaan van onze technische kennis en achtergrond en geen loze (marketing)beloftes doen. Wij willen u als consument eerlijk informeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van chiptuning. Onze specialisatie maakt ons een unieke en gerenommeerde speler en de (internationale)tuningswereld.

Wij wensen u veel leesplezier!

Stephan en Arianne Lenior