Chiptuning "Alfa Romeo Giulia 2.2 JTDm 180 pk 6MT Euro 6B"
De Giulia; de langverwachte nieuwe Alfa. De auto die Alfa Romeo weer op de kaart moet zetten. Alfa fans hebben heel veel geduld moeten beoefenen. Velen zijn afgehaakt en over gestapt naar een ander merk. Hoe het allemaal precies komt weten ook wij ook niet.
Laten we het houden op het verhaal dat Topman Marchionne eerst alles op een rijtje heeft moeten zetten. Onder andere met de overname van de Chrysler groep en de integratie daarvan. Daarnaast was er een markt die niet klaar was voor een auto als de Giulia of beter gezegd dat Alfa zelf niet klaar was voor de productie van een auto als de Giulia. Maar laten we niet meer naar het verleden kijken maar naar de toekomst.
Op 24 juni 2015 werd de Giulia voor het eerst voorgesteld. Alfa is altijd steengoed geweest in het bewaren van geheimen tot het laatste moment. Slechts enkele uren voor de officiële introductie lekte er toch een paar ongecamoufleerde echte foto’s uit. Het duurde daarna nog een heel jaar voordat de eerste exemplaren bij de Nederlands dealers stonden. En dan niet het klapstuk in de vorm van de Q-versie, maar de “normale” JTDm versies. Op het moment van dit schrijven wachten we nog steeds op de 2.0 TBi benzine versies met 200 pk. Op de New Yorkse autoshow is een 280 pk variant gesignaleerd. Laten we hopen dat ook die snel naar Europa gaat komen. De hoop dat er een echte dikke diesel komt laten we een beetje varen. Wat zou het mooi zijn…… een 3.0 V6 met 270 pk 600 Nm met 8-traps ZF automaat. Een andere prachtige variant zou een Chrysler/Jeep 3.6 V6 Pentastar benzine motor zijn. Een prachtige moderne Euro 6 benzine motor met 295 pk en 350 Nm. Met de juiste sound in de uitlaat een heerlijke combi. Maar helaas voor Europa zal het bij dromen blijven. Iets grotere atmosferische motoren zijn uit den boze voor wat betreft de fictieve CO2 uitstoot. Maar misschien wel voor Amerika en Azië.
Persoonlijk hebben we de Giulia voor het eerst op Frankfurter Motorshow mogen ontmoeten. Wat het eerste opviel is dat de Giulia niet overkomt als een grote auto. Met z’n 466 cm is de Giulia net zo groot als de oude Alfa 166, maar dat valt echt niet op. Op de foto’s vonden wij dat de kont nogal veel deelde met een BMW 3-serie. We durfden zelfs te beweren dat als de Alfa emblemen werden vervangen door die van een Lexus het ook geloofwaardig over zou komen. Maar als de Giulia in het echt ziet kan men er niet meer naast zitten dan dat. De Giulia is echt gelijnd als een Alfa. Geen lijn te kort en geen één te veel. Precies goed zoals een Alfa hoort te zijn.
Juni 2016. Na wat previews werden de eerste echte rij-demo’s bij de dealers afgeleverd. Een 150 en een 180 pk 2.2 JTDm 16v. Juist 1 dag voor de introductie waren we er al in geslaagd de software te lezen. We konden dus direct aan de slag. Nog zonder een meter echt gereden te hebben vielen ons al een paar dingen duidelijk op. Allereerst was het overduidelijk dat de 180 pk versie de basismotor is. De 136 en 150 pk versies zijn softwarematig gedowntunde versies daarvan. Raadpleging van de onderdelenlijsten bevestigde dit ook. De turbo is op alle versies identiek. Het is zelfs in de software zichtbaar dat deze voor de automaat versie is gemaakt en qua koppel gedowntuned is voor de handbak uitvoering.
De eerste rij impressies verschenen op internet en waren zonder uitzondering vol lof. Met name de zeer strakke besturing en prettige wegligging werden geroemd. We kunnen dat na wat testritten alleen maar sterk beamen. De Giulia is een rasechte rijders auto. Iets wat direct al opvalt als men in de Giulia plaats neemt en een plekje gaat zoeken achter het stuur. De stoel is precies goed te plaatsen met het stuur goed recht voor je. De versnellingspook goed onder handbereik. De pedalen daar waar je ze verwacht en zowaar een staand gaspedaal. De handbak schakelt lekker strak en de versnellingen zijn perfect gekozen voor een 180 pk variant. De 150 pk bouwt alweer snel koppel af om uiteindelijk de 150 pk te bereiken. Dat geeft de 6e versnelling alweer een overdrive gevoel. De 136 pk staat wel in de prijslijst maar we kunnen ons niet voorstellen dat deze in Nederland echt verkocht zal worden, wel in België en andere markten. Voor de handbak met 350 Nm en 136 pk is de verhouding tussen koppel en vermogen al zoek. Voor een automaat met 450 Nm en 136 pk is deze helemaal vreemd. Maar dat terzijde.
De naam Giulia werd in 1962 geïntroduceerd voor de compactere sedan versie van de 105 serie. In die tijd was de Giulia een zeer vooruitstrevend auto die echt HET verschil maakte met de concurrentie. De Giulia had een 5-bak, rondom schijfremmen en een lichtmetalen 4-cilinder met dubbel boven liggende nokkenassen. Bij vele Alfa fanaten de meest echte Alfa die Alfa heeft gemaakt. We hopen sterk dat de nieuwe Giulia dat ook zal zijn voor deze tijd. Hoe langer wij er mee reden hoe meer we overtuigt raakten van dit besef. De Giulia is weer een echte Alfa zoals een Alfa rijder een Alfa graag ziet maar vooral ook beleefd.
Maar….. er is toch één missertje wat ons betreft. De hand geschakelde versnellingsbak van de 2.2 JTDm is van Getrag. Een Duitse versnellingsbakken fabrikant met een serieuze staat van dienst. Levert erg veel aan de Duitse auto industrie. Voor de Giulia heeft men gekozen voor de zogenaamde 6MTI300. Een mechanische transmissie (MT) met 6 versnelling goed voor…. 300 Nm ? Nee, gek genoeg gelukkig niet. Maar wel een voorzichtige 350 Nm. Alfa beloofd standaard 380 Nm. Dat is niet eens een piek van 380 Nm maar een vlakje tussen grofweg 1800 en 3000 toeren. Echter nadat we de software hadden bestudeerd kwamen wij uit op zeker 400 Nm. En ook geen piek maar over een groot toerengebied. Kortom, de fabrikant gaat al serieus over het advies van de fabrikant heen. Wat moeten wij er dan nog verantwoord aan toevoegen? Nu wordt een bak nooit dusdanig geconstrueerd dat deze als eerste stuk gaat zonder dat de koppeling eerst is gaan slippen. Alfa is blijkbaar van mening dat 400 Nm voor de toegepaste koppeling geen probleem zal zijn. 10% marge blijft er ALTIJD over. Vandaar dat wij kiezen voor maximaal 440 Nm. Dat is 90 Nm boven het advies van Getrag. Maar als we dan weer terug grijpen op ervaring met andere versnellingsbakken weten we dat 30 tot 40% over belasting nog prima kan. Alfa had het gemakkelijk kunnen oplossen door 1 trapje hoger te kiezen uit de handbakken van Getrag. Dat is namelijk de 6MTI500. Jawel, goed voor 500 Nm. De automaat uitvoering bestaat namelijk uit de 8HP50 bak. Een 500 Nm 8-traps automaat. Waarom toch die rare gedachtegang ?
Wanneer men een gevoel van twijfel heeft bij de 440 Nm leveren we ook een iets mindere versie met 420 Nm en 210 pk. De Medio versie. Een beperkte koppelwinst maar wel een ruime vermogenswinst.
Dat de 400 Nm uit de software exact klopte bevestigde de vermogensbank. Daar werd vrijwel exact 400 Nm gemeten. Het bijzonder feit wil ook dat in de technische werkplaats documentatie van Alfa Romeo ook koppel en vermogenskromme staan welke 400 Nm laten zien. Nog sterker, enkele weken later werden deze aangevuld met grafieken die weer 380 Nm laten zien. Het zou best kunnen dat latere productie auto’s wel echt 380 Nm krijgen.
Bij de laatste generaties Alfa’s zoals de MiTo en de Giulietta viel er meestal aardig wat te wensen over voor wat betreft de driveability van de auto’s. En dan met name de inregeling van de gaspedaalreacties van de DNA knop. De N was vaak te lui en de D-stand te wild. Dat breiden wij dan weer recht waardoor de Alfa veel lekkerder rijdbaar wordt. Voor de Giulia heeft men blijkbaar iemand anders dit laten afstellen. Want nu zijn de gasreactie wel heel erg aardig afgesteld. Pas wanneer je er langer mee rijdt en je inleeft bestaat er behoefte aan wat kleinere correcties. De N-stand iets wilder bij wat dieper trappen en de D-stand juist wat rustiger in het eerste deel van de gaspedaalslag. Zo gezegd zo ook gedaan. De A-stand hebben we ongemoeid gelaten.
Met het gaspedaal is iets bijzonders aan de hand. Wanneer men normaal vol gas geeft voelt men een eindaanslag. Althans men denkt dat dit de eindaanslag is. Men kan het pedaal echter nog iets dieper in trappen. De eerste aanslag zit op zo’n 95% slag. Voor de laatste 5% moet men door een weerstand trappen. Daar heeft men standaard handig gebruik van gemaakt in de A-stand. Deze staat bij 95% afgesteld op 280 Nm en slechts zo’n 120 pk. Wanneer men echter door de weestand heen trapt is plots het volledige potentieel beschikbaar. Handig voor het geval men dat ineens toch wil of moet aanspraken. In de N-stand heeft de fabriek niets gedaan met deze optie. Maar wij uiteraard wel. Tot 95% beschikt de motor over de echte 380 Nm en 150 of 180 pk. Trapt men door tot 100% dan is er 440 Nm en 222 pk beschikbaar. In de D-stand is het getunde koppel en vermogen altijd beschikbaar.
Uiteraard hebben we weer veel gedaan aan bescherming van de techniek. Net als bij de gaspedaalreacties viel het ons op dat ook de Alfa ingenieurs hier meer aan hebben gedaan dan ooit tevoren. Toch wilden wij verder gaan. Kortom, bij koude motor is slechts het standaard koppel en vermogen. Bij een te hete motor minder dan standaard. Tussen 70 en 100 graden is het volledige potentieel beschikbaar. De fabriek is ook flink bezig geweest met de versnelling afhankelijk koppel begrenzingen. In ieder stand van de DNA knop weer anders. Dat is nauwelijks in tekst uit te leggen daarom hebben we dit in grafiek vorm hieronder afgedrukt.
Opnieuw laten we de A-stand voor wat het is. Die is voor echt slecht weer en gladde weg omstandigheden, daar gaan we niet een sleutelen. Vanaf de N-stand gaan we wijzigingen maken door de motor in iedere versnellingen iets meer te geven. Maar nooit meer dan de maximale fabrieksinstelling. Daarvoor moet de D-stand gekozen worden (Of in de N-stand door de 95% trappen). Dan worden namelijk de voorwaarde overruled.
De motor kan veel meer dan 440 Nm leveren. We denken 500 Nm. Dat gaan we op de automaat uitproberen. Een begrensd koppel geeft een andere beleving aan de motor dan een onbegrensd koppel. Bij een beperkt koppel voelt de motor meer aan als een atmosferische benzine motor. Dit klopt meestal voor motoren die 2 x zoveel koppel hebben als vermogen. Ook in het geval van de Giulia. 440 Nm en 222 pk. Men zal daardoor beleven dat de motor steeds harder aanvoelt naarmate de toeren toenemen. Om de 2.2 JTDm echt hard te berijden moet men de hogere toeren opzoeken. Maar zo hoort dat ook en een rijders auto!
De Giulia is tevens voorzien van uitlaatgastemperatuurregeling. Wanneer deze regeling niet wordt aangepast wordt het maximale getunde vermogen niet lang vast gehouden. De grens staat standaard namelijk nogal conservatief ingesteld. Dit zou in de praktijk betekenen dat in de 4e versnelling het maximale getunde vermogen vroegtijdig afbouwt. In de 5e wordt het maximale vermogen nauwelijks gehaald. In 6e helemaal niet.
Een volgende aanpassing betreft de zogenaamde SWIRL kleppen. Deze zorgen ervoor dat bij lage toeren/last één van de 2 inlaatkanalen per cilinder geheel of gedeeltelijk afgesloten kan worden. Deze bleken echter bij vollast niet geheel geopend te worden. Bij gehele opening van de SWIRL ademt de motor zo 4% meer lucht. Wat direct resulteert in net wat meer luchtoverschot waardoor het vermogen prettiger geleverd wordt.
De 2.2 JTDm 16v is overigens ook een echte Alfa motor in de traditie die we van Alfa gewend waren. De motor is een doorontwikkeling van de 1.9 JTD ? 2.0 JTDm. De motor is niet langer van gietijzer maar van aluminium. Door iets meer slag is de cilinder inhoud gegroeid tot 2143 cc. Ja, een 2.1 dus eigenlijk. De marketing afdeling zal er wel 7 cc bij bedacht hebben. De 2.2 heeft zijn debuut beleefd in de Jeep Cherokee. Echter deze was nog van gietijzer maar leverde wel standaard al 200 pk (!).
De turbo maakt de motor. Dat weten al heel erg lang. De turbo op de 2.2 is van Honeywell uit de zogenaamde VGT (Variable Geometry Type) familie. Voorheen werden de leidschoepen bediend via een elektronisch geregelde klep die vacuüm stuurde naar een membraamklep die verbonden was met de leidschoepen. Dit is nu allemaal vervangen door een elektronische stappen motor. Veel sneller en exacter.
We hebben zelden zo’n lang verhaal gehouden over de tuning van een auto. Dat komt omdat er zoveel valt te vertellen over de nieuwe Giulia. Een Alfa die hopelijk het begin betekent van het nieuwe Alfa Romeo. Het Alfa waar iedere echte Alfa-fanaat zo op hoopte. De Giulia verdient de waardering die ‘m toekomt. Nu maar hopen dat de Nederlandse automobilist intussen niet is ingedut in de grijze massa die onze wegen heden ten dagen zo enorm ontsieren. De Giulia is een rijdersauto met beleving die echt bereden wil worden. Nu nog rijders gezocht……
Start/stop strategie.
Met ingang van maart 2019 schakelen we bij een Massimo tuning het start/stop systeem bij de JTDm’s uit.
Resultaten
- Toerenbegrenzer ongewijzigd
- Massimo: Start/stop uitschakeling
- Motortemperatuur afhankelijke koppel beperking bij koude en te hete motor.
- Aangepaste uitlaatgastemperatuur begrenzing
- Aangepaste gaspedaalreactie zowel in N- als in de D-stand.
- Aangepaste SWIRL klep bediening
- Lees dit artikel over de software ontwikkeling
- Type injectiesysteem: Bosch EDC17C69
- Optioneel: Race mode
- Optioneel: SGW bridge
Kwaliteit
Prijs en aanvraag
-
Medio tuning
€ 490 ,- -
Massimo tuning
€ 590 ,-
Ervaringen
Er zijn nog geen ervaringen gedeeld voor de "Alfa Romeo Giulia 2.2 JTDm 180 pk 6MT Euro 6B". Deel als eerste uw chiptuning ervaring voor de "Alfa Romeo Giulia ". Dit kan door een e-mail te sturen naar info@squadra-tuning.nl. Wij plaatsen vervolgens uw ervaring zo spoedig mogelijk op de website.