Waarom levert de fabrikant niet direct het maximaal haalbare vermogen?

Fabrikanten houden voor de “afstelling” van het motormanagement ruime marges aan. Dit om de motor onder de meest uiteenlopende omstandigheden en gedurende z’n totale levensduur naar vooraf gestelde normen te laten presteren. Ook wanneer er een slechte kwaliteit olie wordt toegepast en ook wanneer het onderhoud onvoldoende nagestreefd wordt. Brandstofkwaliteit speelt daarbij ook een grote factor.

Daarnaast moet de fabrikant rekening houden met zeer zware toelatingseisen om een auto überhaupt op de weg te mogen zetten. Zogenaamde type goedkeuringseisen. Deze eisen moeten ook gedurende een aantal jaren na de levering van de auto gehaald kunnen worden. Ook hierom programmeert men ruimere marges.

Aangezien de echte Alfa rijder een groot liefhebber is met technische interesse, vertroetelt hij z’n auto meer dan gebruikelijk. Het onderhoud wordt keurig nageleefd, er wordt een goede kwaliteit olie gebruikt maar meest belangrijk, de brandstofkwaliteit is hoog. Het feit dat er premium benzine getankt kan worden is van doorslaggevend belang om een optimaal afgestelde chip te ontwikkelen voor een benzinemotor. Ons advies is om na de tuning een premiumbrandstof te tanken.